Honnan származunk?

A Pattex növekedésének hajtóereje a sikeres termékek bevezetésében rejlik.

Pattex története

Bár a szokásos fa ragasztókat a Henkel 1925-óta árulja, a Pattex története csak 1956-tól kezdődött – ez volt a forradalom a ragasztópiacon. A német mesterekkel hosszú együttműködés után fejlesztették ki az első hidegen kötő kontaktragasztót, amit Pattexnek neveztek el. Mindaddig a mesterembereknek kellett előzetesen felmelegíteni a ragasztót, de ez időigényes és veszélyes munka volt. A Pattex felfigyelt erre a panaszra és kifejlesztett egy olyan terméket, ami szobahőmérsékleten alkalmazható – mindeközben erős, könnyen használható és biztonságos megoldást kínál. Elsőként a cipészek használták, majd széles területen elterjedt, kezdve 1958-től a fafeldolgozás területén, amikor a ragasztót vödörbe is kezdték tölteni.

Pár évvel később, 1964-ben a Pattex kis 125g-os tubusokban is elkezdte forgalmazni termékeit, ajtót nyitva ezzel a háztartások felé és kisebb javítási feladatok elvégzéséhez is.

De a fejlesztők nem hagyták abba munkájukat és így jött létre az első “nem csepegő” kontaktragasztó 1972-ben, a “Pattex Compact”. A szálas ragasztó így már történelem.

1977-ben a Pattex bevezette az első speciális faragasztót, a “Pattex Wood Express” terméket a lakosság számára, miután 1959 óta a faiparosok professionális ragasztója volt már a “Pattex Wood”. Két évvel később a Pattex újabb újítást nyújtott a felhasználóknak, ami az első vízálló faragasztó volt a “Pattex Wood Water-resist”.

1981-ben a Pattex választéka kibővült a hotmelt pisztollyal, ami kifejezetten a kézművesek számára (pl. Virágboltosok) készült.

Egy évvel később 1982-ben a Pattex bevezette az első cianoakrilát technológián alapuló pillanatragasztót, mint az első kis területekre alkalmas pillanatok alatt kötő ragasztót. Az áttörő találmány, mely minden háztartás életét könnyebbé teszi. Magyarországon a pillanatragasztók a Loctite márkanév alatt kaphatók.

1989-ben a Pattex egy olyan speciális ragasztót kínált a felhasználóknak, akik a falra szeretnének szerelni tárgyakat, ami azonnali tapadást eredményezett, és így már nem kellett hosszú órákig rögzíteni, vagy tartani, amíg megkötött a ragasztó a falon! Ezzel megszületett az építési-szerelési ragasztók kategóriája. Magyarországon “A folyékony szög” néven ismeretes Pattex Super Fix került elsőként bevezetésre.

1994-ben a Pattex újra kibővítette kínálatát a parketta és padló ragasztókkal.

Egy évtizeddel később 2001-ben egy újabb forradalmi találmány került a piacra – a 2 komponensű epoxi gyurmaragasztó, ami lehetővé teszi, hogy nem csak a törött tárgyakat ragasszuk, de réskitöltő tulajdonsága révén helyre is hozzuk, ha hiányzik belőle egy kis darab.

2006-ban ismét jelentős újítás történt a Pattex életében, ugyanis kifejlesztettek egy olyan ragasztót ami lehetővé teszi, hogy el is távolítsuk a felragasztott tárgyakat. Új eltávolítható építési-szerelési ragasztó született – rendelkezésre áll akár kétoldalas ragasztószalagként vagy kartusban is.

2007-ben bevezetésre került a FlexTec Henkel technológián alapuló ragasztó javításhoz. Ez volt az úgynevezett “Repair Expreme”, mely ellenáll extrém hideg és meleg hőmérsékletnek és mindenféle szélsőséges időjárási körülménynek.

Ugyanebben az évben a Pattex termékcsalád gazdagodik egy újabb fejlesztéssel, az első rugalmas pillanatragasztóval, mely Magyarországon Loctite márkanév alatt ismert.

2010-ben a Pattex új arculatot kapott! Egy új logóval, új szlogennel és csomagolási ráncfelvarrásával fiatalos és üde lett a márka és erős mint mindig.

2012-ben a többfunkciós ragasztók új generációja indult útjára, a Pattex TOTAL. A szabadalmaztatott Henkel FlexTec technológián alapuló nagy teljesítményű és ellenálló ragasztó került a piacra. A fogyasztó akár új tárgyat készít, vagy régi tárgyát javítja meg otthon, az a ragasztó szinte minden felülethez használható. A vezető európai minősítő intézet (TÜV) által ellenőrzött termék.


One decade later, in 2001, another revolutionary invention was brought to the market – a 2-component epoxy-putty which enables not only to glue broken objects but also to reconstruct and / or seal these if needed.

In 2006, Pattex brings again a major innovation to the market – the new generation of construction adhesives – now it is even possible to remove the objects from the wall after having glued them! The new removable construction adhesives are born – available either as double-sided mounting tapes or in a cartridge.

In 2007, the best repair glue based on patented FlexTec Henkel technology is launched. It resists to shocks, cold/hot temperatures, all weather conditions and is called „Repair Extreme“.

The same year, the Pattex range is enriched by the innovation „Ultra-Gel“ – the first flexible Super Glue available on the market.

In 2009 (introduction date varies heavily depending on country), Pattex makes construction adhesives accessible to all glue/DIY beginners. With the new marketing concept „No More Nails“, everybody understands that drilling and using nails are working techniques of the past for fixing objects to the wall! The new way of working is gluiing things.

In 2010, the new identity of Pattex is revealed! With a new logo, a new claim and a facelift of its packs, the brand looks fresh and young again – and powerful as always.

In 2011, the new generation of multi-purpose glue is launched! Based as well on the patented Henkel FlexTec technology, it is the most performant and resistant glue existing on the market. Whether users need to build a new project or repair something at home, this glue is suitable for all materials and is strong under any condition. Checked by TÜV, the leading European certification institute.